Kerst(diner) op een budget

De kerst komt er weer aan. Veel mensen denken hierbij meteen aan duur, exclusief eten. Véél eten. Dat is echter nergens voor nodig. Ook voor weinig geld kun je een heerlijke kerst hebben. In dit artikel vind je wat algemene tips en inspiratie voor de maaltijden. Kun je het nog eens dunnetjes overdoen met oud op nieuw!


Algemene tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor de kerst. Met deze tips kom je al een heel eind wat betreft het eten!

  • Bedenk met wie je Kerst viert en wanneer. Ga je brunchen, lunchen of dineren? Waar en wat mag/gaat het kosten? Als gastheer of -vrouw hoef je niet alleen op te draaien voor alle kosten. Deze kun je prima verdelen, of spreek af wie wat meeneemt.
  • Begin al een tijdje van tevoren met de voorbereiding. Koop elke week iets voor de feestdagen. Dan spreid je de kosten. Veel producten, zoals vlees, vis, groente en desserts kun je invriezen. Ook koekjes en dergelijke kun je apart houden.
  • Mocht je nou geen ruimte hebben in je wekelijks budget, dan kun je bijvoorbeeld telkens een beetje van je vlees apart invriezen voor kerst. Voor gourmet is het juist leuk om verschillende soorten vlees te hebben. Dit zijn sowieso al kleine porties; makkelijk elke dag of week apart te houden dus!
  • Let op de aanbiedingen en ga naar goedkopere supermarkten. Deze winkels hebben vaak een verrassend aanbod voor de feestdagen. Pro tip: Action heeft héérlijke kerstkoekjes en Lidl heeft een heel uitgebreid toetjesassortiment voor in de vriezer.
  • Gebruik groente en fruit van het seizoen. Dat is goedkoper dan dingen die niet in het seizoen zijn.
  • Het duurst is meestal vlees (of vis). Met groente kun je echter ook heerlijke gerechten maken. Er is ook genoeg inspiratie te vinden, want vegetarische en veganistische gerechten zijn helemaal van deze tijd!
  • Kijk wat je al in huis hebt. Zoek gerechten met kruiden die je al in je keukenkastje hebt staan. Gebruik het paneermeel eens voor iets anders dan een schnitzel. Heb je nog vergeten groenten in de vriezer liggen? Heb je nog een pak suiker, meel, bloem, zout? Dit is ook handig om te controleren voordat je inkopen gaat doen voor je diner.
  • Als je online naar goedkope recepten zoekt, geven ze een erg lage prijs aan. Dit komt doordat ze alleen rekenen wat er daadwerkelijk op je bord belandt. Die 5 cent voor rozemarijn klinkt leuk, maar als je dit niet in huis hebt, zul je toch een heel potje moeten kopen. Kijk daarom eerst goed na wat je nog in huis hebt en of je eventueel een ingrediënt kunt vervangen door iets dat je al hebt.
  • Houd je eten over aan het eind van het diner? Ook hier kun je nog iets mee op kliekjesdag.

Recepten

Ontbijt/Brunch

Bak broodjes af en haal een paar soorten beleg. Dit kun je al even vooraf kopen en wat over is, kun je later gebruiken. Ook kwark met vooraf ontdooid diepvriesfruit kan prima bij het ontbijt of de brunch. Misschien heb je nog muesli in de kast staan? Ook heerlijk hierbij!
Naast de broodjes kun je ook mini saucijzenbroodjes afbakken. Zacht- of hardgekookte eieren of roerei met wat kruiden (en eventueel bacon) kan hier prima bij en kost niet veel.
Een lekker kopje thee erbij en je ontbijt of brunch is compleet!

Lunch

Bedenk vooraf of je en uitgebreide lunch maakt, of dat het diner de feestmaaltijd van de dag wordt.
Ga je ook nog uitgebreid dineren, kies dan bijvoorbeeld voor een maaltijdsoep.
Je kunt er eventueel nog wat (kruiden)stokbrood bij serveren.

Diner

Aantal gangen bepalen
Je hoeft echt geen uitgebreid zesgangendiner te maken. Drie gangen is meer dan genoeg. Je kunt het diner ook afsluiten met bijvoorbeeld warme chocomelk met marshmallows. Kost weinig in een budgetwinkel of in de aanbieding, maar je hebt direct het wintergevoel te pakken!
Afhankelijk van het aantal gangen kun je de porties aanpassen.

Voorgerechten
Denk hierbij aan een pastasalade of een soep. Pasta is goedkoop. Door er wat blikgroente en seizoensgroente bij te doen, samen met een sausje en wat kruiden die je nog hebt, wordt het een prima voorgerecht.

Soep hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Door het leuk te presenteren, maak je het ook feestelijk. Hol bijvoorbeeld broodjes uit en serveer de soep hierin in plaats van in een kom. Van het brood dat je eruit hebt gehaald, kun je croutons maken.

Hoofdgerechten
Zoals in de algemene tips al genoemd, kun je steeds beetjes vlees “sparen” voor de gourmet. Houd ongeveer 100 gram vlees/vis per persoon aan. Volgens de voedingswijzer moeten volwassenen 200 gram groente per dag eten. Deze norm kun je dus aanhouden. Denk hierbij weer aan de seizoensgroente en eventueel wat restjes van de lunch of de vorige dag. Ook kun je wat pannenkoekenmix maken voor mini pannenkoekjes. Serveer er stokbrood met kruidenboter bij en je hebt een compleet feestmaal!

Hier vind je een recept voor gevulde pompoen. Dit is een recept zonder vlees. Het is wat werk, maar dan heb je ook wat! Het is natuurlijk ook gezellig om samen te koken.
Te veel werk? Kies dan voor gevulde courgette of paprika. Dit is dan wel weer iets duurder. Je kunt ook gehakt bij de vulling doen, als je niet helemaal vegetarisch wilt gaan.

Vleesliefhebber? Maak dan voor ongeveer een tientje deze beef wellington. Lekker met aardappelpuree!

Drinken hoeft ook niet duur te zijn. Geef de kinderen “bubbels” door siroop aan te lengen met bruisend water in plaats van kraanwater. Ook de wijn voor de volwassenen hoeft niet duur te zijn.

Nagerechten
Vooral de budgetsupermarkten hebben verrassende keuzes voor het nagerecht. Van ijs tot taart en gebak; van alles is mogelijk. Ook vaak per portie verpakt. Mix and match! Zo krijgt ieder wat hij/zij het lekkerst vindt zonder dat je veel moet kopen en over houdt.

Natuurlijk is het ook leuk om zelf een dessert te maken, eventueel samen met de kinderen.
Maak bijvoorbeeld samen arretjescake of een kwarktaart. Zo gepiept en leuk voor de kids! Deze charlotte met kersen kun je ook prima de dag vooraf maken. Natuurlijk kun je ook ander fruit gebruiken, maar bijvoorbeeld verse frambozen of aardbeien zijn een stuk duurder.

Heb jij nog leuke budgetideeën voor de kerst(maaltijden)? Vertel het ons in de reacties.