Tips voor goedkope feestdagen door veel geld te besparen

Sinterklaas is weer het land uit. Er staan nog meer feestdagen voor de deur. Hoe kom je goedkoop de feestdagen door, door veel geld te besparen? Lees onze tips!


Maak een keuze

Geef je elkaar of je kinderen met sinterklaas of met kerst cadeautjes? Maak een keuze: allebei is echt niet nodig. Of geef cadeaus eventueel op een ander moment en noem het SinterKerstEnNieuw!

Gebruik een budget

Schrijf van tevoren op waar je verwacht geld aan uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan cadeautjes, boodschappen voor diners, vuurwerk en decoratie voor je huis of kamer. Ga bij jezelf na hoeveel elke feestdag je ongeveer gaat en mág kosten en schrijf dit op. Dit is je budget.
Probeer om je tijdens het doen van inkopen te houden aan dit budget. Ga je op pad voor cadeaus? Pin dan van tevoren je budget en laat je pinpas thuis. Zo kun je nooit over het budget gaan.

Spreek met vrienden af hoe duur cadeautjes mogen zijn. Als kinderen peperdure cadeaus op hun verlanglijstje hebben staan, leg hen dan uit dat de Sint die niet kan betalen. Soms hebben kleintjes ook liever meerdere kleine pakjes dan één groot en duur cadeau.

Probeer ruim van te voren al rekening te houden met je budget van de laatste weken in december. Als je in september, oktober en november steeds 50 euro opzij zet, heb je al een buffer opgebouwd, waarmee je deze dure maand makkelijker doorkomt. Is 50 euro missen per maand voor jou te veel? Zet dan iedere maand van het jaar een kleiner bedrag opzij, zodat december voor jou niet als een verrassing komt.

Bespaar op cadeautjes

Plan de aankopen van je cadeautjes het hele jaar door. Hierdoor kan je gebruik maken van alle aanbiedingen en winkelacties. Zo kan je wellicht in de zomer al goedkoop een cadeautje kopen voor de Kerst.

Spreek met vrienden/familie af dat jullie elkaar dit jaar budgetcadeaus geven, bijvoorbeeld cadeautjes die minder kosten dan 5 euro. Gebruik je creativiteit en koop de mooiste cadeaus voor het minste geld. De Action of XENOS zijn hiervoor fijne winkels. Met wat kleine spulletjes die je hier koopt, kun je  bijvoorbeeld ook een themapakketje maken voor onder de kerstboom. Zo´n pakketje valt vaak goed in de smaak, omdat je lekker veel kleine cadeautjes krijgt en omdat er duidelijk veel aandacht aan is besteed.

Kleine kinderen vinden het heerlijk om zoveel mogelijk cadeautjes uit te pakken. Warme sloffen, wanten of muts, ze zijn in alle prijsklassen te vinden en met de winter in aantocht altijd handig om te kopen. Ook shampoo, haargel, een paar hand- of theedoeken, placemats, vaas of tafelkleed, de meeste huishoudens kunnen altijd wel wat van zulke spulletjes gebruiken. Een pakje uitpakken blijft leuk, wat er ook in zit.

Overigens, je hoeft cadeautjes natuurlijk niet per se in een winkel te kopen, het kan ook via Marktplaats. De kringloopwinkel is trouwens ook een schatkamer aan bijzondere budgetcadeaus. Ontzettend leuk om eens rond te snuffelen!

Mensen met weinig geld kunnen voor familie en vrienden alternatieve cadeaus bedenken, zoals waardebonnen voor een avond gratis oppassen, een dag klussen, een middag op pad met neefjes of nichtjes, of een keertje lekker picknicken. Deze ervaringen zorgen jaren later nog voor leuke herinneringen; cadeautjes worden vaak vergeten. Ook gaat er natuurlijk niets boven zelfgemaakte surprises en grappige gedichten. Een lekkere maaltijd, chocolade, speculaas en pepernoten kunnen pakjesavond ook extra feestelijk maken.

Na de feestdagen zie je dat tal van artikelen met grote korting verkocht worden. Wil je echt nog iets hebben voor het volgende jaar? Koop dit dan vlak na de feestdagen in de uitverkoop. Hiermee heb je voor de komende feestdagen al de eerste besparing te pakken.

Maak dingen zelf

Op het versieren van je huis of kamer kun je veel geld besparen. Hergebruik decoratiemateriaal van vorig jaar, of knutsel zelf zo veel mogelijk in elkaar. Maak je eigen kerstkransen en kerststukjes. Wellicht heb je zelf (of de buren) nog wat onderste takken van de Kerstboom over. Ook kan je wat leuke heester- of coniferentakjes uit de tuin halen. Met wat ijzerdraad en verf maak je hiervan een leuke kerstkrans. Bewaar al de spulletjes die je nog kunt gebruiken voor de volgende Kerst. Op het internet zijn genoeg DIY-ideeën te vinden voor het maken van slingers en kransen.

Betrek de kinderen bij het creatief maken van versieringen door bijvoorbeeld samen een jampotglas te beschilderen waarin een theelichtje kan of samen kerstkransjes te bakken voor in de kerstboom. Maak samen met de kinderen brooddeegfiguurtjes voor in de kerstboom. Je hebt een gezellige middag en bespaart ook nog eens veel geld.

Versier de Kersttafel met een mooi lint en frisse takken uit de tuin of van takken die je hebt overgehouden bij het inkorten van de kerstboom. Dit toont al direct gezellig en de nog groene taken uit de tuin passen mooi bij het seizoen zodat het niet veel geld hoeft te kosten. Het ruikt ook nog eens heel lekker!

Goedkope kerstkaarten

Ook de kerstkaarten die je wil versturen kan je heel goed zelf maken, op websites als Pinterest vind je inspiratie genoeg! Wanneer je ruim van te voren begint is dit een leuke manier om geld te besparen. Het hele gezin kan meedoen. Breng de kerstkaarten zelf rond en bespaar op de postzegels.

Zelfgemaakte kaarten zijn natuurlijk leuk en aardig, maar door de dure postzegels kan het toch nog een duur grapje worden. Kies dan eens voor gratis e-cards. Zo laat je zien dat je toch aan iemand hebt gedacht en de moeite hebt genomen om een leuk kaartje te sturen.

Slim boodschappen doen

Ga op onderzoek en haal zo veel mogelijk boodschappen al ruim op tijd, bijvoorbeeld als ze in de aanbieding zijn. Check ook of een aanbieding bij een supermarkt echt goedkoper is dan een product niet in de aanbieding bij een andere supermarkt. Als je hier even tijd en moeite in stopt, ga je vast en zeker geld besparen.

Probeer vlak voor het kerstdiner eens langs goedkope supermarkten als Aldi en Lidl te gaan of kies voor de huis- of budgetmerken (meestal onderin de schappen). Deze winkels hebben vaak een bijzonder kerstassortiment voor een klein prijsje.

Je kunt verder natuurlijk veel geld besparen door zelf te koken tijdens de feestdagen in plaats van uit eten gaan. En laat je hierbij niet gek maken; kreeft, oesters, kaviaar en dure stukken wild vlees, het is nergens voor nodig. Ook van groenten zijn de meest heerlijke maaltijden te bereiden. Wat dacht je van een lekkere bieten ravioli? Dit is een stuk goedkoper dan eend en je kunt van groenten echt de meest heerlijke gerechten maken. Ook kun je zelf vlees klaarmaken voor de gourmet, in plaats van kant-en-klaar pakketten te kopen.

Zie je al op tegen al die dure flessen champagne die je voor oud & nieuw aan moet schaffen? Stap af van het idee dat lekkere bubbels altijd duur hoeven zijn. Vraag bij je slijterij bijvoorbeeld om een lekkere fles Cava (wijn met bubbels), dit is een stuk goedkoper en na twee glazen merk je het verschil toch niet meer.

Wanneer je wel een avond gezellig uit eten gaat en je hebt veel eten over, vraag dan in het restaurant of je het eten dat over is mee mag nemen. In Amerika is dit heel gebruikelijk en tegenwoordig in Europa ook steeds meer.

Verdeel de kosten

De kosten voor een kerstdiner hoeven niet allemaal neer te komen op de schouders van de gastheer- of vrouw. Spreek met familie of vrienden af hoe de kosten worden verdeeld, of laat de gasten de drank meenemen. Schaam je niet om het kostenplaatje in de groep te gooien.

Ben je klaar met het traditionele kerstdiner? Geef dan eens een Amerikaans feestje en laat iedereen hapjes en drankjes meenemen of een gang bij een meerdere gangen diner. Super gezellig én het scheelt een hoop geld.

Vuurwerk

Om geld te besparen op het vuurwerk voor Oud & Nieuw kun je besluiten om, in plaats van zelf vuurwerk aan te schaffen, voor het raam te gaan zitten en te genieten van wat de buurt allemaal afsteekt. De pret duurt maar even, terwijl je wel tientallen euro’s de lucht in schiet. Daarbij is het ook nog eens gevaarlijk.
Steeds meer steden hebben vuurwerkvrije zones, maar organiseren in ruil daarvoor zelf een vuurwerkshow.

Wil je toch liever wel zelf wat afsteken? Spreek met je straat of flat af om samen vuurwerk aan te schaffen en de kosten te delen. Samen kun je prachtig vuurwerk halen, zonder dat je daar alleen voor hoeft te betalen.

Onthoud één ding

Langzaam maar zeker zijn de feestdagen hartstikke commercieel geworden. Daar draait het echter niet om. Geniet van de kleine dingen, van elkaar en niet van al het materialisme.

Heb je nog leuke, handige tips voor de feestdagen? Vermeld ze in een reactie!

 

 

 

1 antwoord
  1. Dineke Petrik
    Dineke Petrik zegt:

    Elk jaar weer stress om met klein budget de feestdagen rond te komen, wie herkend dit?

Reacties zijn gesloten.