Bespaartips: Sinterklaas op een budget

De sint is weer in het land!  Dat betekent dat de kinderen weer hun schoen willen zetten en dat je er misschien ook nog een heerlijk avondje van wilt maken op 5 december. Maar hoe doe je dat nu met een (beperkt) budget? We geven je een aantal last minute tips! 😉


Schoen zetten

De schoen zetten kan thuis, maar ook bijvoorbeeld in een supermarkt (bijvoorbeeld Lidl of AH) of op de sportvereniging.
Je kunt afspraken maken met je kind(eren) wanneer zij hun schoen zetten.

Wat je in de schoen geeft, kun je natuurlijk zelf afstemmen. Sinterklaassnoep is tegenwoordig overal te koop: van budgetwinkel tot bakkerij. Ook schoencadeautjes kun je overslaan, of 1x per week geven. Ook dit kun je makkelijk met een paar euro doen. De pakjes zijn immers voor pakjesavond.

Cadeautjes

Wil je sinterklaasavond vieren met je kinderen en/of familie? Spreek vooraf goed af met wie en wanneer je het viert. Spreek ook een budget af en bepaal wie voor welke persoon/personen iets koopt. Zo kun je het bijvoorbeeld alleen met je gezin vieren, of tegelijk samen met de grootouders, in plaats van twee vieringen.

Wat je je vooral op latere leeftijd herinnert van pakjesavond, is de sfeer en hoe de avond verliep; niet zo zeer de cadeaus. Houd dit in gedachte bij het bepalen van het budget en het plannen van de avond. In plaats van dure, grote cadeaus te geven, kun je meerdere (kleinere) cadeaus geven. Of pak grotere cadeaus in delen in. Ook kun je naast leuke dingen (speelgoed) ook nuttige cadeaus geven, zoals een sjaal, pyjama of sportspullen.

Koop tweedehands, spaar of koop vooraf

Kinderen ontgroeien speelgoed snel; vooral op heel jonge leeftijd. Het hoeft zeker ook niet altijd nieuw te zijn; tweedehands zijn ook prima speelgoedsets te koop. Kijk eens op marktplaats of de lokale verkoopgroep op Facebook. Online kopen is vaak goedkoper dan in de winkel.

Houd je maandelijks weinig geld over? Spaar dan het hele jaar door of enkele maanden vooraf steeds een klein bedrag voor de feestdagen. Ook kun je alvast cadeaus kopen en opzij leggen wanneer je ze tegenkomt, bijvoorbeeld in een uitverkoop.

Misschien kun je een tijdje creatief zijn met besparen? Bijvoorbeeld een maand niet snoepen, een maand geen of enkel gratis uitjes of wees eens creatief met de inhoud van de voorraadkast en bespaar zo op je boodschappen.

Sfeer

Maak er een speurtocht door het huis van, speel een dobbelspel om de volgorde van open maken te bepalen of verzin iets waardoor het een heel avontuur wordt. In fora zijn allerlei iedeeën te vinden. Zo kun je de cadeautjes verstoppen, aan het plafond hangen of door de buren de juten zak voor de deur laten zetten. Een ander idee is de kinderen een raadsel te laten oplossen om bij de cadeaus te komen.

Gezelligheid staat voorop op “het heerlijk avondje”. Speel bijvoorbeeld samen bordspelletjes, bak zelf pepernoten met de kinderen of maak surprises en/of gedichtjes.

Buurthuizen

In buurthuizen wordt van alles georganiseerd voor de kinderen. Bijvoorbeeld een sinterklaas- of kerstviering. Of de kinderen kunnen versieringen knutselen, iets bakken of samen een feestelijke maaltijd koken. Loop eens binnen in het buurthuis in jouw wijk, kijk in het wijkblad of bekijk hun social media voor de activiteiten.

Doneren

Heb je speelgoed dat jouw kinderen zijn ontgroeid of niet meer leuk vinden? Doneer het dan! Dit kan bijvoorbeeld op 7 december 2019 in de Oefenbunker te Landgraaf. De entree voor deze muzikale avond ‘Give It Away Now” is geen geld, maar speelgoed.

Deze samenwerking tussen Stichting Oefenbunker en stichting XONAR is in het leven geroepen met het doel om ieder kind zorgeloos te kunnen laten spelen. Voor meer informatie, kijk op de website van de Oefenbunker, of bezoek hun Facebookpagina.