Honderden euro’s besparen door naar andere zorgverzekering over te stappen

Aan het einde van ieder kalenderjaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Maar welke polissen zijn er en waar moet je op letten? Is een basispolis voldoende, of heb je baat bij een aanvullende verzekering? Hoe zit het met het eigen risico en de eigen bijdrage? Hoe vergelijk je polissen? In dit artikel vind je de antwoorden. Als je weet waar je op moet letten, valt het best mee en kun je veel geld besparen!


Waarom overstappen?

De drie belangrijkste redenen voor het overstappen van zorgverzekering:

 1. Lagere premie
 2. Dekking past niet meer
 3. Ontevredenheid

1. Lagere premie

Door over te stappen, voorkom je dat je teveel premie betaalt. De premie tussen verzekeraars onderling kan namelijk aanzienlijk verschillen. Dit geldt zowel voor de basisverzekering als de aanvullende verzekering.

2. Dekking past niet meer

De kans is verder groot dat de dekking van je huidige zorgverzekering niet meer bij je past. Door over te stappen kies je voor een dekking die precies bij jouw wensen past.

3. Ontevredenheid

Misschien ben je ontevreden over de service of dekking van je huidige zorgverzekering. Kies daarom voor een betere dekking of service door te wisselen van verzekeringsmaatschappij.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen van zorgverzekering is eenvoudig en vergt slechts zes simpele stappen:

 1. Je vergelijkt online en zoekt een nieuwe zorgverzekering uit.
 2. Je sluit de verzekering af op de website van de zorgverzekeraar.
 3. Je krijgt van de nieuwe verzekeraar een bevestiging van je overstap.
 4. Je oude zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd.
 5. Je hebt 14 dagen bedenktijd om je overstap kosteloos te annuleren.
 6. Binnen enkele dagen ontvang je jouw nieuwe zorgverzekeringspasje.

Wat is belangrijk voor jou?

Wil je de zekerheid dat alle zorg waar je mee te maken krijgt wordt vergoed? Of betaal je liever maandelijks minder en neem je het risico dat je zelf meer moet betalen? Bepaal voor jezelf:

 • Wel of niet een vrijwillig eigen risico.
 • Wel of niet de garantie dat je naar elke zorgverlener naar keuze kunt.
 • Welke zorg (fysiotherapie, brillen en gehoorapparaten, hulpmiddelen, tandarts en orthodontie, alternatieve geneeskunde et cetera) je vergoed wilt krijgen.
 • Wat je belangrijker vindt: een hogere maandelijkse premie en de zekerheid dat er niet nog veel extra eigen kosten komen, versus een lagere maandelijkse premie met de kans op extra zorgkosten gedurende het jaar.
 • Wat vind je belangrijk: de hoogte van de premie? Neem dan een naturapolis (zie hieronder). Of de garantie dat je naar elke zorgverlener toe kan die je wilt? Kies dan voor een restitutiepolis (zie hieronder).
 • Maak je veel gebruik van zorg? Kies dan voor een laag eigen risico. Maak je weinig gebruik van zorg, en heb je voldoende geld achter de hand? Dan kun je kiezen voor een hoog eigen risico.
 • Beoefen je een sport met grote kans op blessures? Moet je vaak naar de tandarts? Neem dan een aanvullende verzekering.

Zet voor jezelf op een rij welke zorg je wilt verzekeren.

Soorten polissen

Er zijn strikt genomen 3 soorten polissen:

 1. Naturapolis
 2. Restitutiepolis
 3. Budgetpolis

Verder gaan we nog in op de zogenaamde combinatiepolis en collectieve zorgverzekering.

1. Naturapolis

Dit betekent dat de zorgverzekeraar met een aantal zorgverleners contracten heeft. Word je behandeld bij een van deze gecontracteerde zorgverleners, dan verhaalt je verzekering direct de gemaakte kosten bij de zorgverlener. Word je ergens behandeld waar je zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je de kosten meestal helemaal of gedeeltelijk zelf betalen. Meestal wordt er dan alsnog 75% tot 80% van de kosten vergoed. De rest moet je zelf betalen met een eigen bijdrage.

2. Restitutiepolis

Bij dit soort polis zijn er veel meer contracten tussen de zorgverzekeraar en zorgverleners. Je hebt dus een grotere keuze van zorgaanbieders. Dit soort polis is daarom meestal duurder dan een naturapolis. Ga je toch naar een zorgaanbieder waar je verzekeraar gen contract mee heeft, dan wordt 100% van het marktconform wettelijk tarief vergoed. Dat betekent dat als je zorgverlener een abnormaal hoog tarief heeft, alleen het wettelijk vastgestelde tarief vergoed wordt.

3. Budgetpolis

Dit is een minder uitgebreide versie van de naturapolis. Voor planbare zorg zijn minder instanties gecontracteerd. Daarnaast wordt maar 50% tot 75% van de niet-gecontracteerde zorg vergoed. Dus als je naar een zorgaanbieder gaat waarmee je verzekeraar geen contract heeft, moet je 25% tot de helft van de kosten zelf betalen.

De maandpremie is meestal wel lager dan die va een naturapolis of restitutiepolis.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen:

Naturapolis Restitutiepolis Budgetpolis
Premie Laag tot gemiddeld Gemiddeld tot hoog Meestal laag
Zorgkeuze Ruime keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners Vrije keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. Voor (bepaalde) planbare zorg kies je uit minder ziekenhuizen
Vergoeding niet-gecontracteerde zorg Rond 75 procent vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief 100 procent vergoeding van marktconforme of wettelijke tarief. 50 tot 75 procent vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).

Collectieve zorgverzekering

Collectief betekent “samen”. Werkgevers, vakbonden of verenigingen kunnen via de organisatie een zorgverzekering aanbieden. Op deze manier krijg je korting op de zorgverzekering.

Vanaf 2020 wordt de korting echter verlaagd van 10% naar maximaal 5%. Hoewel een aantal verzekeraars hun maandpremies hebben verlaagd, ga je bij een collectieve polis meestal toch meer betalen dan wanneer je je polis zelf afsluit. Het is dus belangrijk om dit na te rekenen voordat je je polis verlengt of overstapt.

Eigen bijdrage en eigen risico

Naast de premie ben je meestal nog meer geld kwijt aan je zorgvezekering, denk aan deeigen bijdrage en het eigen risico.

Eigen bijdrage

Niet alles wordt vergoed in de basispolis. Afhankelijk van je aanvullende verzekering worden bepaalde zaken vergoed. De rest moet je zelf betalen. Dit heet de eigen bijdrage. Het is dus belangrijk om hierbij stil te staan bij de keuze van de soort polis.

Eigen risico

Er is een wettelijk verplicht eigen risico. In 2020 blijft dit €385 euro. Wanneer je zorgkosten maakt binnen je basispakket, wordt de eerste €385 aan zorgkosten in dat kalenderjaar dus niet vergoed.

Je kunt voor een hoger eigen risico kiezen. De maandpremie wordt daardoor lager, maar als je zorgkosten maakt, moet je dus eerst zelf een hoger bedrag betalen. Het is daarom belangrijk de afweging te maken of je dat risico kunt dragen (heb je die honderden euro’s achter de hand?). Kun je daarnaast inschatten of/hoe veel zorg je nodig zal hebben het komend jaar?

Basispolis of aanvullende modules?

Als je met regelmaat bepaalde zorg nodig hebt, kun je berekenen wat hiervan je jaarlijkse kosten zijn en of je goedkoper uit bent door een aanvullend pakket te nemen voor die zorg.

Voorbeeld 1: als je hogere tandartskosten verwacht of je wilt een beugel, is het handig te bekijken wat de geschatte kosten daarvan zijn, wat de aanvullende polis dekt en hoe veel extra premie het je kost.

Voorbeeld 2: als je een chronische ziekte hebt waarvoor je met regelmaat zorg (zoals fysiotherapie) nodig hebt, kun je bekijken of het voor jou zin heeft om je daar aanvullend voor te verzekeren. Weegt de verwachte vergoeding op tegen de hogere maandpremie? Een verhoogd eigen risico is dan waarschijnlijk ook niet verstandig, omdat de kans groot is dat je zorgkosten gaat maken.

Vergelijken en overstappen

Wat voor jou de beste keuze is, kun je gemakkelijk controleren met een zorgvergelijker. Je kunt het soort polis kiezen en bekijken wat voor jou belangrijk is: keuzevrijheid, klantbeoordeling en/of de prijs.

Bij Independer kun je de meeste polissen afsluiten.

Andere vergelijkingssites zijn Pricewise, Zorgkiezer, en Overstappen.nl.

Wanneer je uiterlijk 31 december 2019 je polis opzegt, heb je nog tot uiterlijk 31 januari 2020 om een nieuwe polis af te sluiten. In de tussentijd ben je met terugwerkende kracht verzekerd.

Wil je direct overstappen – dus weet je uiterlijk 31 december welke nieuwe polis je wilt afsluiten – dan wordt de oude polis automatisch voor je opgezegd bij het afsluiten van de nieuwe polis.

Hulp nodig, of meer informatie

Kom je er alleen niet uit, en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken om je persoonlijke situatie op een rij te zetten, bel dan gerust voor een afspraak met een schuldhulpmaatje of meld je aan via het online formulier:

Heb je een korte vraag of kun je wat hulp gebruiken bij het invullen van formulieren? Kom dan naar een van onze infopunten:

Heb jij je al verdiept in de nieuwe polissen? Laat het ons weten in een reactie!