Wat als jij of je partner overlijdt: welke financiële regelingen zijn er voor nabestaanden?

Als jij of je partner overlijdt, kan dat grote financiële gevolgen hebben; zo kan het inkomen ineens fors dalen. Ben je dan eigenlijk nog wel in staat om bijvoorbeeld de huur of hypotheek te betalen? Gelukkig zijn er verschillende regelingen voor nabestaanden die in zo’n situatie kunnen helpen. Via de nieuwe online tool ‘Geldwijzer Nabestaanden‘ kun je nagaan wat je in zo’n situatie mag verwachten.


Krijg ik nabestaandenpensioen?

In 2018 verloren 56.000 samenwonenden en gehuwden, al dan niet met kinderen, hun partner door overlijden. Hierdoor valt ook het inkomen van die partner weg, wat vaak een forse inkomensdaling veroorzaakt. Het hangt van het inkomen van de nabestaande, en de eventuele aanvullende financiële regelingen af, wat het effect hiervan is op het totale huishoudinkomen.

Het wel of niet hebben van een nabestaandenpensioen maakt een groot verschil. Dit is een regeling die bij veel pensioenfondsen is opgenomen. Bij overlijden krijgen de achterblijvende partner en eventuele kinderen maandelijks een bedrag uitgekeerd. Zonder nabestaandenpensioen halveert het inkomen al snel. Met name mensen wiens partner geen pensioenregeling heeft, zoals zzp’ers of mensen met een uitkering, wordt geadviseerd met geldwijzernabestaanden.nl te checken hoe zij er financieel voor staan als hun partner overlijdt.

Regelingen na overlijden

Na overlijden zijn er diverse regelingen die het financiële leed kunnen verzachten:

  • Via de overheid: Algemene nabestaanden wet (Anw), via de SVB (Sociale Verzekeringsbank)
  • Via een pensioenfonds: nabestaandenpensioen, via pensioenuitvoerder
  • Zelf geregeld: overlijdensrisicoverzekering, via verzekeringsmaatschappij. Eigen vermogen (spaargeld, beleggingen, lijfrentes)

Shaktie Rambaran Mishre, voorzitter Pensioenfederatie: “Belangrijk is dat mensen weten hoe ze hun geliefden financieel achterlaten. Wisselen van baan kan leiden tot een andere regeling. Het pensioenfonds wil dat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Ook daarom hebben we deze Geldwijzer Nabestaanden ontwikkeld.”

Financiële rust en zekerheid bij overlijden

De Geldwijzer Nabestaanden is een startpunt voor mensen die meer inzicht willen in de financiële gevolgen na overlijden.

Een overlijden geeft zoveel stress en emotie dat het fijn is als mensen zich niet ook nog met hun financiën hoeven bezig te houden. Als mensen vooraf al eens hebben uitgezocht wat er financieel gezien gebeurt na overlijden, hebben ze daar iets meer rust over.

– Arjan Vliegenthart, directeur Nibud

Hulp nodig, of meer informatie?

Kom je er alleen niet uit, en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken om je persoonlijke situatie op een rij te zetten, bel dan gerust voor een afspraak met een schuldhulpmaatje of meld je aan via het online formulier:

Heb je een korte vraag of kun je wat hulp gebruiken bij het invullen van formulieren? Kom dan naar een van onze infopunten:

Heb je tips aan de hand van dit artikel? Plaats ze in een reactie hieronder.