Nieuw: hoe geldfit ben jij? Doe de test, en krijg gratis advies!

Jouw geldzaken zijn fit als jij iedere maand je vaste lasten kunt betalen én als je daarna genoeg geld overhoudt om van te leven. Je geldzaken fit houden is best een uitdaging. Wil je meer controle krijgen over je geld? Met de tips van Geldfit (onderdeel van Nederlandse Schuldhulproute, geopend door Koningin Maxima) kom je verder! Doe de test en krijg advies over jouw financiële situatie. Gratis, persoonlijk, en geheel vrijblijvend!


Van kleine achterstand naar schuld

Maar liefst 2,3 miljoen huishoudens hebben structurele betaalachterstanden. En zo’n 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben zelfs risicovolle of problematische schulden.

Als je vaker rood staat en betalingen mist, lopen de schulden op door rente en incassokosten. Zo wordt het steeds moeilijker om de rekeningen te blijven betalen èn de achterstanden in te halen. Een kleine achterstand kan zo snel hoog oplopen tot een flinke schuld.

Als kind kon ik al niet goed lezen en schrijven. Later op mijn werk kreeg ik daar last van. Ik moest veel dagrapporten en formulieren invullen. Mijn collega zag dat ik vaak fouten maakte. Ook thuis bleven de brieven dicht. Moeilijke brieven over geldzaken begreep ik niet. Doordat ik ze niet kon lezen, had ik niet in de gaten dat ik zo een gigantische schuld opbouwde.

Dankzij alles wat ik nu op school geleerd heb, heb ik mijn schulden kunnen wegwerken. Tegenwoordig durf ik ergens voor te vechten. Ik ben trots op wat ik heb bereikt.

– Dicky

Banken slaan handen ineen

Om de problemen zo vroeg mogelijk aan te pakken, en ervoor te zorgen dat de schulden niet oplopen, is Geldfit in het leven geroepen. Wanneer je vaak rood staat, of het bedrag op je spaarrekening snel daalt, laten banken je via hun eigen site of app een link naar Geldfit zien.

Het is daarna je eigen keuze of je de website daadwerkelijk bekijkt en of je vervolgens ook hulp aanvraagt.


Bij een proef hebben zo’n 290.000 bankklanten de boodschap gekregen dat ze de site Geldfit kunnen bezoeken. Van hen hebben 11.217 dat ook gedaan. Dat is bijna 4 procent. Van hen hebben vervolgens 5842 klanten de test gemaakt en hulp op maat aangeboden gekregen. Dat is zo’n 2 procent van het aantal benaderde klanten.


Test, advies en hulp

Door het doen van een korte test op de website van Geldfit wordt een voorstel voor passende hulp (bij jou in de buurt) gedaan. Er zijn vier niveaus van hulp die via Geldfit worden geboden.

De vier hulpvormen zijn:

  • Online zelfhulp: met tips en links kun je zelf aan de slag om je financiën op orde te brengen of houden;
  • Online hulp van een vrijwilliger van fiKks: deze persoon helpt jou via chat of mail je geldzaken te ordenen;
  • Hulp van een lokale vrijwilliger van bijvoorbeeld SchuldHulpMaatje of Humanitas: persoonlijke begeleiding bij het in kaart brengen van de schulden en persoonlijke situatie, begeleiding naar de juiste hulpverlening en nazorg;
  • Professionele schuldhulpverlening via de gemeente of een andere instantie. Dit betreft bijvoorbeeld bewindvoering of schuldsanering.

Mijn administratie klopte lange tijd niet. Als ik iets zocht, kon ik dat nooit terugvinden. Dankzij de hulp van een plaatselijke vrijwilligersorganisatie, is mijn administratie weer compleet en goed georganiseerd.

Ook kreeg ik hulp bij het aanvragen van toeslagen waar ik recht op had. Ik ben blij dat iemand mij op weg heeft geholpen. Nu kan ik mijn geldzaken weer zelf bijhouden!

– Petra

Nederlandse Schuldhulproute

Geldfit is onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute. Dit samenwerkingsverband is een publiek-private samenwerking tussen SchuldenlabNL, Geldfit.nl, fiKks, Moedige Dialoog en de Nederlandse Vereniging van Banken. Hare Majesteit Koningin Máxima was bij de lancering van de Schuldhulproute op 30 oktober 2019 aanwezig.

Via het nieuwe samenwerkingsverband “Nederlandse Schuldhulproute”, waarvan Geldfit deel uitmaakt, en de website van Geldfit kan tijdig de juiste hulp geboden geworden.

Deelnemers

ABN AMRO, de Volksbank, Rabobank en ING doen mee aan het initiatief. Tot nu toe doen de volgende gemeenten mee: Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Hoogeveen, Soest, Wijk bij Duurstede, Zoetermeer en Zwolle. Dit wil men verder uitbreiden. Naast meer gemeenten wil men ook bedrijven betrekken die betaalproblemen snel opmerken. Het gaat dan om zorgverzekeringen, woningcorporaties, energiebedrijven en telecomaanbieders.

Aan de slag!

Wil jij weten hoe “Geldfit” jij bent? Doe de test op de site van Geldfit en ontdek hoe jij financieel gezond kunt worden en/of blijven!

Na het overlijden van mijn vrouw heb ik moeilijke jaren gehad. Zowel persoonlijk als financieel. Ik wist niet goed hoe ik er weer bovenop moest komen. Na maanden worstelen durfde ik de stap te zetten.

Ik heb contact opgenomen met de Rabobank. Een financieel adviseur heeft naar mij geluisterd en meegeleefd. Hij gaf mij aanknopingspunten waar ik mee verder kon. Zonder zijn hulp was ik nooit zo ver gekomen. Ik wil hem hier graag voor bedanken!

– Joop

Natuurlijk kun je ons altijd bellen voor een afspraak met een schuldhulpmaatje of je online aanmelden.

Heb je een korte vraag of kun je wat hulp gebruiken bij het invullen van formulieren? Kom dan naar een van onze infopunten:

Heb je tips aan de hand van dit artikel? Plaats ze in een reactie hieronder.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *