Grip op tijd & geld: budgetteren met de NIBUD agenda geeft rust

Elke maand opnieuw moeten de vaste lasten betaald worden en zijn er andere kosten, zoals de boodschappen, cadeaus en uitjes. Het kan lastig zijn om deze kosten te budgetteren en het overzicht te houden. Daarom is de Nibud-agenda in het leven geroepen. In 2020 is het thema “Life Events”: levensgebeurtenissen. De agenda is dan ook geschikt voor iedereen die meer grip wil op zijn uitgaven.


Multiplanner

Door je afspraken en je uitgaven in één document te zetten, krijg je meer overzicht en dat geeft rust. De Nibud-agenda is daarom een tijdplanner, kasboek en financieel overzicht in één.

“De agenda is handig omdat wij er dus echt een soort logboek van maken. Als er een apparaat kapot gaat, dan vinden we daardoor snel terug waar het gekocht is en of er nog garantie op zit. We zijn erg te spreken over de vorm en het formaat van de agenda’s. Al jaren zijn die gelijk en wat ons betreft is dat precies goed. Ik denk dat we de Nibud-agenda’s nog vele jaren met plezier zullen gebruiken.”

– Carlo

Je kunt op elk moment van het jaar beginnen om de Nibud-agenda te gebruiken. Er zijn 12 maandoverzichten opgenomen. In de kantlijn kun je zelf omcirkelen welke maand en welke week het betreft.

Budgetoverzicht

Elke maand kun je een budgetoverzicht maken: een overzicht van je inkomsten aan de ene kant en de uitgaven aan de andere kant. De uitgaven zijn dan de vaste lasten, andere rekeningen en uitgaven aan bijvoorbeeld benzine, cadeaus, uitstapjes en uiteten.
Vervolgens kun je naast je afspraken opschrijven wat het gekost heeft.

“Waar de Nibud-agenda mij altijd goed bij helpt, is overzicht krijgen. Overzicht is het allerbelangrijkst! Meten is weten, of in dit geval: opschrijven. Het geeft een kick om onze maandlasten te zien dalen en het geeft een gevoel van financiële vrijheid. Maar genieten van het leven is het belangrijkste en wordt ook niet vergeten! Ik ben fan van de Nibud-agenda en het Nibud zelf!”

– Wendy

Zo kun je elke maand terug kijken hoe je gebudgetteerd hebt, wat de uiteindelijke uitgaven zijn geweest. Op deze manier kun je je verschillende budgetten beter op elkaar afstemmen. Ook kun je terug kijken naar je afspraken/activiteiten en de daarbij horende uitgaven. Kun je daar misschien iets op besparen?

Door de Nibud-agenda elk jaar opnieuw te gebruiken en de oude agenda’s te bewaren, kun je over de jaren heen zien hoe je inkomsten en uitgaven zijn veranderd en waar nog winst te behalen is.

Levensgebeurtenissen

Er kan in je leven van alles veranderen, wat invloed heeft op je inkomen en uitgaven. Word je ziek, dan daalt je inkomen en stijgen je zorgkosten. Krijg je kinderen, dan kost dat een hoop geld, maar ook kun je kinderbijslag aanvragen. Ga je trouwen, dan heeft dat invloed op je belastingen en misschien gaan jullie een ander banksystem hanteren (zoals het delen van één rekening). Ook zaken als met pensioen gaan of van baan wisselen heeft invloed op je leven en budget.

“Sinds 2008 schaf ik jaarlijks de Nibud agenda aan. Ik schrijf mijn dagelijkse uitgaven op en iedere week bekijk ik in de Nibud-agenda hoeveel ik heb uitgegeven. Het geeft me overzicht en het lukt me daardoor beter te plannen. Ik ben me veel meer bewust van mijn financieel gedrag!Verder vind ik het leuk om in de Nibud-agenda te lezen wat voor leuke dingen ik naast mijn werk en persoonlijke besognes heb gedaan. Terugkijkend op een datum zie ik dan dat ik met een vriendin heerlijk bij een Libanees eettentje heb gegeten. Ik denk dat ik dat anders niet meer zo goed zou weten.”

Gusta

Op dit soort veranderingen ligt de focus in de Nibud-agenda van 2020. In de agenda vind je tips, informatie en een leerzaam spel over dit onderwerp. Ook bevat de agenda een jaarbegroting, de Nibud-vuistregels en wekelijkse tips. Dit maakt de agenda nuttig voor iedereen. Of je nou maandelijks zit te puzzelen om de eindjes aan elkaar te knopen, meer grip op je uitgaven wil hebben, wil gaan sparen of juist meer geld budgetteren voor leuke dingen; gebruik van agenda kan je helpen uitgaven beter te plannen en jouw doel te bereiken. Elk jaar opnieuw.

Nibud-agenda bestellen

Ben je enthousiast geworden? Je kunt de Nibud-agenda bestellen voor €11,49 (exclusief verzendkosten), met gratis Nibud Life-eventspel!