Goedkoper de winter door: tips om te besparen op energie

De winter komt er weer aan. Dat betekent ook dat het gasverbruik omhoog gaat. Gas is duur en wordt elk jaar duurder. Maar hoe kun je op deze kosten besparen zonder eerst (veel) geld te moeten investeren? In dit artikel geven we je een aantal tips. Een paar kleine aanpassingen kunnen op jaarbasis al een flink verschil maken. Of je nu een huurwoning hebt, of een koophuis.


Verwarming

Op kosten voor verwarming kan op meerdere manieren worden bespaard.

Zet verwarming uit als je er niet bent

Door de verwarming op 15 graden te zetten een uur voordat je weg gaat, kun je tot 140 euro per jaar besparen. Zet de thermostaat desnoods één of een paar graden kouder als je weg gaat. Alle beetjes helpen!

Als je een slimme thermostaat hebt, kun je instellen wanneer er wel en niet verwarmd wordt.

Zet verwarming uit voordat je gaat slapen

De warmte blijft nog even hangen, dus zeker een uur voordat je naar bed gaat, kun je de verwarming omlaag zetten. Ook dit bespaart 80 tot 140 euro per jaar.

Houd de verwarming vrij

Als er meubels (bijvoorbeeld een bank) voor de verwarming staan, kan de warmte niet goed in huis verspreid worden. Ook lange gordijnen houden de warmte tegen.

Misschien kun je eens met de meubels schuiven en bekijken of een andere indeling handiger is.

Doe de deuren dicht

Heb je ruimtes in huis waar je niet vaak bent, of waar verwarming niet nodig is? Zet daar dan de verwarming uit en houd de deur van die kamer(s) dicht. Zo houd je alleen de ruimtes warm waar dat nodig is.

Radiatorisolatie

Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.

Voor ongeveer 20 euro kun je een set radiatorfolie van 5 meter kopen. Dat is genoeg voor ongeveer 2 radiatoren. De folie bevestig je met magneetstrips achter op de verwarming.

Vergeleken met muurisolatie, HR++-ramen of zonnepanelen is dit een koopje. Het is ook nog makkelijk aan te brengen!

Ledverlichting

Vervang (kapotte) gloeilampen door ledverlichting. Dat is veel zuiniger; bovendien gaat ledverlichting veel langer mee.

Korter douchen

We snappen helemaal dat een lange, warme douche fijn is. Door per keer echter een minuut korter onder de douche te staan, kun je 25 euro per jaar besparen.

Als je echt fanatiek bent, kun je een wekker/alarm zetten voor een bepaald aantal minuten.

Zet apparaten helemaal uit

Zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Trek ook de stekker uit het stopcontact. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk bij de wasmachine, droger en een (niet ingebouwde) magnetron.

Steek laders voor laptops, telefoons en andere apparaten alleen in wanneer ze opgeladen moeten worden.