Hoe je kunt besparen op vaste en mobiele telefoonkosten

Heb je al eens gekeken naar wat je maandelijks voor je telefoon(s) betaalt? Waarschijnlijk meer dan je zou willen. Deze kosten kunnen op verschillende manieren verlaagd worden. Bijvoorbeeld door het alles-in-eenpakket aan te passen, een goedkopere of tweedehands telefoon te kopen, het huidig toestel langer te gebruiken en/of een voordelige provider of een goedkoper pakket te kiezen. In dit bericht een aantal tips voor je op een rij.


Vaste telefoon

Heb je geen vaste telefoon, of gebruik je deze zelden of nooit? Bekijk dan of je kosten kunt besparen bij je telecomaanbieder. Steeds vaker bestaat de mogelijkheid om het totaalpakket aan te passen via losse modules (tv, internet, vaste telefonie). Als je bijvoorbeeld alleen maar je mobiele telefoon gebruikt, kun je de module voor vaste telefonie gewoon opzeggen.

Bekijk ook of overstappen naar een andere provider goedkoper is.

Mobiele telefoon

Telefoon langer gebruiken

Kan je huidige mobiele telefoon nog een tijdje mee? Kies dan – wanneer je abonnement afloopt – voor een sim-only abonnement.

Sim-only abonnementen zijn ‘losse’ abonnementen zonder een toestel. Je krijgt dus alleen een nieuwe simkaart. Een sim-only abonnement is dé uitkomst als je een goedkoop abonnement zoekt zonder een nieuw toestel.

Eventueel kun je de batterij in je huidige toestel laten vervangen. Meestal kost dit slechts enkele tientallen euro’s. Een nieuwe telefoon daarentegen, kost al gauw honderden euro’s.

Tweedehands telefoon

Via bekenden, of bijvoorbeeld op Marktplaats, kun je een tweedehands telefoon kopen. Belangrijk is dan te weten/testen of de telefoon wel nog werkt.

Zit er nog garantie op? Zeker dan raden we aan de kassabon (en verpakking) ook te vragen.

Besparen door korting

Heb je toch een nieuwe telefoon nodig, vergelijk dan toestellen en hun functies. Heb je echt het duurste, nieuwste model nodig? De prijs kan ook verschillen per winkel of provider.

Verder zijn er regelmatig zogenaamde “cash backacties” vanuit de fabrikant. Wanneer je dan een kopie van de kassabon opstuurt naar de fabrikant (volgens hun richtlijnen), krijg je een deel van het aankoopbedrag terug – als een soort van korting.

Telefoonwinkels hebben ook altijd wel een actie voor korting op een telefoon bij een bepaald abonnement, of juist korting op een abonnement bij een bepaalde telefoon.

Bedenk goed of je het aanbod (meestal een dure telefoon/abonnement met veel GB) wel echt nodig hebt, en of er geen goedkopere variant is. Al een paar maanden voordat het abonnement afloopt, kun je verlengen. Bekijk in die periode wat voor jou de beste optie is.

Maandbedrag verlagen

Om het maandbedrag van je abonnement te verlagen, kun je – zodra je een nieuw toestel koopt – kiezen om het aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk direct te betalen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld (een deel van) je vakantiegeld of je maandelijkse reserveringen voor grotere uitgaven. Zo bestaat het maandbedrag helemaal of voor het grootste deel uit de abonnementskosten in plaats van de toestelkosten.

Providers

Vergelijk aanbieders en abonnementen. Het kan handig zijn om je huidig verbruik te bekijken. Dit kan vaak op de factuur of via je account bij de provider.

Ook is het bij de meeste providers mogelijk om tijdens de abonnementsduur de bundel aan te passen. Zo bespaar je geld wanneer blijkt dat je minder verbruikt, en kun je extra kosten voorkomen wanneer je verwacht dat (gedurende een bepaalde periode) je verbruik hoger zal zijn.

De goedkoopste opties voor (sim-only) abonnementen zijn de online aanbieders, zoals Belsimpel of Lebara. Het nadeel hiervan is dat ze geen winkel hebben waar je naartoe kunt als je vragen of problemen hebt.

Bij dit soort abonnementen worden vaak goedkopere telefoons en/of refurbished toestellen aangeboden. Dat zijn telefoons die al gebruikt zijn (door iemand anders of als showmodel in een winkel). Ze vervangen onderdelen, zodat de telefoon weer als nieuw is, of op zijn minst nog een tijdje mee kan gaan. Er zijn meerdere categorieën van refurbished telefoons. Let hier op bij het kopen.

Jouw tips?

Heb je zelf nog tips, vermeld ze dan in een reactie!