Berekenuwrecht.nl: je laat je geld toch niet liggen?

De FNV publiceerde onlangs een onderzoek van het NIBUD waaruit bleek dat ruim een kwart van de huishoudens in Nederland niet weet of ze recht hebben op een meer toeslagen. Het NIBUD heeft een handige rekenhulp om zelf uit te rekenen of je ergens recht op hebt.


Recht op toeslag?

Zonder dat mensen het weten, hebben ze vaak recht op toeslagen. Vaak meer dan ze zelf denken. Het gaat om de huurtoeslag, de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Voor elke vorm van toeslag gelden andere voorwaarden.

Bereken op www.berekenuwrecht.nl in een paar stappen op welke bedragen je recht hebt. Ook zie je waar je deze kunt aanvragen.

Gemeentelijke toeslagen

Verder loont het om bij je gemeente na te gaan of je recht hebt op gemeentelijke tegemoetkomingen. Dat kan via de website www.berekenuwrechtplus.nl.

Gemeente Heerlen

De gemeente Heerlen heeft zich aangesloten bij deze website; je kunt dus snel online kijken welke extra tegemoetkomingen in Heerlen mogelijk zijn.

Overige gemeenten

Staat je gemeente niet op Bereken Uw Recht Plus, dan kun je een inschatting maken op de FNV Rechtenschatter.

Geef wijzigingen op tijd door

Op genoemde websites kun je soms ook zien welke wijzigingen je door moet geven. In zo’n geval moet je dat zo snel mogelijk doen, zeker als je denkt dat je minder gaat krijgen. Dat lijkt vreemd maar je voorkomt daarmee grote terugvorderingen achteraf.

Extra tip: inkomens verdelen

Tot slot een extra tip: het kan voordelig zijn om eens uit te zoeken hoe je het beste de inkomens van jezelf en je partner voor de belasting kunt verdelen. Bijvoorbeeld door een slimme verdeling van part time werk en/of full time werk.

Meer informatie hierover staat op de website van de belastingdienst.

Hulp nodig?

Heb je vragen, of kom je er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op via het aanvraagformulier voor Heerlen of Kerkrade.

Jij laat je geld toch ook niet liggen?