10 tips om te besparen op boodschappen
Boodschappen vormen een terugkerende grote kostenpost en veel mensen zien er als een berg tegenop. Heb je een klein budget of wil je om andere redenen besparen op je noodzakelijke uitgaven? Door op een aantal dingen te letten, kun je al gauw aardig wat geld besparen op boodschappen. In dit artikel vind je 10 tips om je te helpen bezuinigen op je boodschappen.
1. Geen gevulde maag
Ga niet naar de winkel wanneer je honger hebt. Dan koop je sneller te veel. Ook koop je dan dingen die eigenlijk niet nodig zijn.
2. Boodschappenlijst/weekmenu
Maak vooraf een lijstje en houd je hieraan. Zo kun je niets vergeten en voorkom je dat je onnodige dingen koopt.
Het vooraf maken van een weekmenu kan ook helpen. Zo weet je precies wat je nodig hebt voor de week.
Extra tip: noteer achteraf wat elk menu kost. Die informatie kun je daarna gebruiken om je weekmenu’s te budgetteren.
3. Kliekjes
Bewaar kliekjes voor de lunch of vries ze in. Zo kun je van een aantal restjes weer een prima maaltijd maken.
Houd je vaak te veel eten over? Dan is dat een teken dat je te veel koopt.
Voor meerdere dagen tegelijk koken kan ook voordeliger zijn. Voor gezinnen komen dan de grootverpakkingen van pas.
Ben je alleen? De meeste producten zijn op mimimaal 2 personen gericht en kant-en-klaarmaaltijden zijn duur. Kook een gerecht voor 2-3 personen en vries een deel in.
4. Voorkom impulsaankopen
Ga 1 of maximaal 2 keer per week naar de supermarkt. Hoe minder vaak je er bent, hoe minder vaak je onnodige dingen meeneemt. Ook het boodschappenlistje en weekmenu helpen hierbij.
Ben je iemand die zich niet snel laat verleiden tot impulsaankopen? Dan kan het juist voordelig zijn om bijna dagelijks groente en fruit te kopen uit het schap met producten die bijna de houdbaarheidsdatum hebben bereikt.
Een andere tactiek is jezelf een tijdslimiet geven. Hoe minder lang je in de winkel bent, hoe minder tijd om af te dwalen en dingen te kiezen die je niet nodig hebt. Maak er een sport van om zo snel mogelijk boodschappen te doen. Zo wordt het misschien nog een beetje leuk ook!
5. Koop huismerken en grootverpakkingen
Huismerken zijn prima. Soms zijn het zelfs dezelfde producten als A-merken, maar in een andere verpakking. De A-merken liggen op ooghoogte. De goedkopere merken liggen veelal onderaan in het schap.
Op de prijskaartjes staat ook vermeld wat de prijs per kilo of per liter is. Zo wordt vergelijken nog makkelijker. Meestal zijn grootverpakkingen goedkoper per kilo/liter. Kies dan wel de producten die je altijd gebruikt en die op gaan voor de houdbaarheidsdatum.
6. Boodschappen doen met/zonder kinderen
Indien mogelijk is de beste oplossing om zonder de kinderen naar de supermarkt te gaan.
Gaan de kinderen mee? Spreek dan vooraf af wat je wel en niet koopt en wat zij eventueel mogen uitkiezen.
7. Alternatieve producten
Water, thee en ranja zijn goedkoper dan frisdrank en koffie.
Groente en fruit van het seizoen zijn vaak goedkoper. Ook groente uit de diepvries of een potje is vaak voordeliger dan vers, maar toch even voedzaam.
8. Besparen met hulp van markt of toko
Op de markt en in de toko bespaar je flink op je boodschappen op groente en fruit.
9. Let op aanbiedingen
Voordat je boodschappen gaat doen, kun je in folders of apps (zoals Reclamefolder) de aanbiedingen bekijken. Dit is vooral handig voor duurdere producten zoals wasmiddel, shampoo, tandpasta en toiletpapier. Sla dan genoeg in voor een tijdje, tot het product weer in de aanbieding is. Houd er daarna rekening mee dat je deze besparing de komende tijd niet uitgeeft aan andere dingen, maar dat je ook weer geld reserveert om de aanbieding opnieuw groot in te slaan.
Let vooral bij de overige producten goed op of ze in de aanbieding wel goedkoper zijn dan het huismerk.
10. Gebruik een scanner
Door de scanner in de winkel te gebruiken (veelal bij Albert Heijn en Jumbo beschikbaar), weet je meteen voor hoe veel geld er al in je winkelmandje ligt. Zo kun je tijdens het winkelen al bedenken of je iets echt nodig hebt.
Aan de slag!
Niet elke tip hoeft voor iedereen te werken. Kies wat bij jou en je situatie past en ga ermee aan de slag!
Bonustip: houd wekelijks bij wat je daadwerkelijk aan boodschappen hebt uitgegeven en hoeveel je elke week (of maand) bespaart.