Kapotte spullen repareren in het Repair Café Parkstad

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit, een broodrooster die niet meer werkt, een wollen trui waar mottengaatjes in zitten, of een koffiezetapparaat dat het niet meer doet? Weggooien? Mooi niet! Je kunt ze (laten) repareren in het Repair Café Parkstad. Elke maand op één van de vaste locaties in Heerlen, Kerkrade of Bocholtz. Je kunt er ook terecht voor een gezellige kop koffie, en een praatje.


Repair Café Parkstad

Deskundige hulp

Het Repair Café is een maandelijkse bijeenkomst waarbij het draait om repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed et cetera. Ook is er deskundige hulp aanwezig; er is een team van 15 vakmensen, zoals een elektricien, een naaister, een timmerman en een fietsenmaker.

Koffie aan de leestafel

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze zelf aan de slag. Eventueel met hulp. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Voordelen Repair Café

Benutten vakkennis

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem, mensen weten niet meer hoe dat moet en daardoor verdwijnt reparatiekennis snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen.

Sparen milieu

Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

Veranderen mentaliteit

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Ontmoeten mensen

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen; onder het genot van een drankje, en een gezellig praatje aan de bar!

Locaties in Parkstad

Het Repair Café Parkstad vindt elke maand plaats op één van de drie vaste locaties in Parkstad: in Heerlen, Kerkrade en Bocholtz.

Heerlen

Sam Sam
Mijnzetellaan 6
Heerlen
Zie plattegrond

Kerkrade

HUB
Martin Buberplein 15
Kerkrade
Zie plattegrond

Bocholtz

Dienstencentrum Op de Boor
Wilhelminastraat 19
Bocholtz
Zie plattegrond

Kalender 2019

In 2019 zijn er nog 3 bijeenkomsten, namelijk:

  • 28 september 2019, van 10.00 – 13.00 uur: Bocholtz
  • 26 oktober 2019, van 10.00 – 13.00 uur: Heerlen
  • 30 november 2019, van 10.00 – 13.00 uur: Heerlen

Meer informatie

Voor meer informatie, bezoek de website van het Repair Café Parkstad, of bekijk en like de Facebookpagina.