3Doc De Schuldmachine: jongeren in de greep van schuldenindustrie

In Nederland heeft een op de vijf jongeren problematische schulden. In de ‘3Doc: De Schuldmachine‘ zien we hoe jongeren gevangen zitten tussen torenhoge schulden, boetes, rentes, en rentes op boetes. Het is ontluisterend om te zien hoe schulden inmiddels ‘handel’ geworden zijn, en hoe de schuldenindustrie veel geld verdient aan jonge mensen. Hoeveel geld mag er verdiend worden aan iemands misère?


Uitzichtloze financiële situaties

We volgen jongeren uit Amsterdam Zuidoost in soms uitzichtloze financiële situaties. Ricky probeert al zeven jaar zijn leven op de rit te krijgen. Maar hoe doe je dat zonder inkomen en vast woonadres?

Elyvonne kreeg een schuldvordering op haar 18e, omdat haar ouders haar schoolboeken niet betaald hebben toen ze twaalf was.

De belastingdienst, incassobureaus en verzekeraars zijn onverbiddelijk; als er niet betaald wordt komt er gewoon een boete met rente overheen.

Unieke aanpak ONSbank

In de documentaire komt Willem Los uitgebreid aan het woord. Hij was zijn leven lang al werkzaam in de financiële sector. Hij is sinds enkele jaren vrijwilliger bij ONSbank. Dat is een initiatief van kunstenaars waar met een persoonlijk en artistiek leertraject gestreefd wordt naar schuldenrust en het terugwinnen van zelfvertrouwen. Alleen op die manier kunnen jongeren met schulden de regie over hun toekomst terugnemen.

De Schuldmachine laat zien hoe juist de systemen, veelal gericht op die paar procent die echt niet wil betalen, welwillende mensen nog verder in ellende brengen. Het is ontluisterend om te zien hoe schulden inmiddels ‘handel’ geworden zijn en hoe de schuldenindustrie veel geld verdient aan jonge mensen die wel willen maar niet kunnen betalen.

De documentaire is uitgezonden door BNNVARA bij NPO3, op woensdag 18 september 2019, om 21.20 uur.