Besparen op gas en electriciteit

Er zijn verschillende manieren om te besparen op uw energierekening, ook als u geen budget heeft om grotere investeringen te doen. Behalve isoleren, kan ook ventileren een verschil maken; en zijn er manieren om slimmer om te gaan met apparaten die energie en elektriciteit verbruiken. Wist u bijvoorbeeld dat een laptop maar liefst 70% zuiniger is dan een standaard PC?


Isoleren en ventileren

 • Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrip.
 • Goed ventileren is belangrijk. Vooral als u kieren bij ramen en deuren isoleert. Dan hebt u minder ventilatie. Daardoor kan een huis vochtig worden. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis. Zorg daarom dat lucht goed door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren. Zet ook van tijd tot tijd een raam open, bijvoorbeeld op de kierstand.
 • Een wasdroger produceert veel vochtige lucht, ook als het een condens droger is. Ventileer de ruimte tijdens het drogen.

Tip: sommige gemeenten helpen huishoudens met weinig geld met een besparingsadviezen op maat of met materialen. Vraag het na bij uw gemeente.


6%

kunt u besparen op uw verwarmingskosten door 1 °C lager te stoken


Slim omgaan met apparaten

 • Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Start met vervangen van lampen die vaak en langere tijd aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn veel zuiniger dan gloeilampen en spaarlampen. De levensduur is ook langer maar wordt korter door vaak aan en uitschakelen.
 • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Denk vooral aan tv’s en computers. Haal opladers uit het stopcontact als u ze niet gebruikt.
 • Maak gebruik van nachtstroom, als u die hebt, voor wassen en drogen. Beter nog: droog aan de waslijn als dat mogelijk is. Vraag vooraf wel naar de installatiekosten als u nachtstroom wilt hebben. U betaalt dan ook meer meterhuur. Die kosten wegen niet altijd op tegen het voordeel van lagere stroomkosten.
 • Uw verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer 6 procent op uw energierekening voor verwarmen.
 • Een losse waterkoker is meestal zuiniger dan een kokend waterkraan of een boilertje onder het aanrecht. Kook niet meer water dan nodig is en ontkalk op tijd.
 • Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
 • Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktop computer met lcd-monitor. U bespaart jaarlijks gemiddeld € 40,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.
 • Apparaat vervangen? Let dan op het energielabel. Op de site nl/apparaten vindt u per apparaat achtergrondinformatie over wat een hoger label oplevert.