8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.


1. Houd het huis koel

Het beste is om de zon zoveel mogelijk uit uw huis te houden. Door overdag de zonwering (zonneschermen of gordijnen) naar beneden te laten, warmt uw huis veel minder op. Sluit overdag uw ramen en deuren en open deze pas wanneer het buiten koeler is dan binnen. Bedenk dat buitenzonwering effectiever is dan binnenzonwering.

2. Gebruik natuur of ventilator, geen airco

’s Avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend is het vaak koeler, dus zet dan gerust een aantal ramen of deuren tegen elkaar open.

Heeft u thuis toch behoefte aan extra verkoeling? Kies dan liever voor een ventilator, in plaats van airconditioning. Een airconditioner is veel duurder dan een ventilator in aanschaf en gebruik. Koopt u er toch één, denk dan aan regelmatig onderhoud, ook om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Vervangen van het koelgas is van tijd tot nodig en kan kostbaar zijn. Vraag dit na vóór de aanschaf.

3. Droog de was buiten

Wind en zon zijn uitstekende wasdrogers – zelfs in de winter. Een droogmolen in de tuin of een wasrek op het balkon is een (bijna) gratis wasdroger.

4. Besproei de tuin met regenwater

Jaarlijks besproeien we onze tuin met honderden liters drinkwater. Dat kost twee keer geld. Niet alleen als drinkwater; de gebruikte hoeveelheid is óók de maatstaf voor de heffing op afvalwater.

Natuurlijk heeft uw tuin in de zomer behoefte aan water. Maar sproeien is niet altijd nodig. Veel planten in de volle grond overleven een niet al te lange droogteperiode ook zonder sproeien. Ze gaan als het ware in rust. Een gazon heeft meestal geen extra water nodig. Het kan wel verdorren maar gaat meestal niet dood. Als er regen komt gaat het weer groeien.

Water geven kan wel nodig zijn als de zon er de hele dag op staat maar dan moet het ook goed gebeuren: dagelijks een flinke hoeveelheid in de avond. Gebruik voor kleinere hoeveelheden water een regenton om korte droogte te overleven. Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. Gebruik ook water van een zwembadje voor de planten in plaats van weg te gieten, als er maar geen desinfecterende stoffen in zitten.

5. Doe de extra koelkast of vriezer weg

Sommige gezinnen hebben in de schuur een oude koelkast voor ijsjes, bier of diepvriesproducten. Die tweede koelkast is echter vaak een oud beestje en verbruikt onnodig veel energie. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast tientallen euro’s elektriciteit per jaar, maar als de koelkast ouder en minder zuinig is, loopt dat bedrag snel op.

Gebruikt u een koel- of vrieskast tijdelijk niet, laat dan de deur op een kier staan om schimmel te voorkomen.

6. Gebruik tuinverlichting op zonne-energie

’s Avonds gezellig in de tuin, maar niet in het donker zitten? Gebruik tuinverlichting op zonne-energie. De lampen kunnen de hele dag zonne-energie opslurpen, zodat u ’s avonds in een verlichte tuin kunt zitten. Dat scheelt bovendien ook weer stroomkabels doortrekken naar de tuin. Een zonnecel maakt ook stroom als de zon niet schijnt. Als het maar licht is.

7. Zet de verwarming uit of op zomerstand

Met de thermostaat op zomerstand voorkomt u dat de verwarming aanslaat op momenten dat het iets frisser in huis is, bijvoorbeeld als u ’s ochtends of ’s avonds de ramen en deuren open zet. Zonde als de thermostaat dat als een signaal ziet om – nota bene in de zomer – te gaan verwarmen!

8. Zet ongebruikte apparaten uit

Apparaten die continu aan staan, geven warmte af in huis. Denk bijvoorbeeld aan laptops, lampen en (game)computers. Ook van koken wordt het warmer in huis, dus kies bij heet weer voor een frisse salade in plaats van een warme maaltijd.

De aanschaf van een plat tv scherm heeft vaak geleid tot het zoeken van een andere plek in huis. Ook deze tv’s geven warmte af. Zet de TV daarom liefst niet onder de thermostaat van de verwarming.