Hoe kom ik aan een sociale huurwoning?

Het vinden of behouden van een woonruimte kan erg lastig zijn als je niet zo veel geld verdient. In Nederland is een deel van de woning alleen bedoeld voor verhuur aan mensen met een lager inkomen. Hoe zit dat precies en hoe kom je aan zo’n woning?

Voor mensen met lager inkomen

De huurwoningen in Nederland zijn verdeeld over de vrije sector en de sociale huur. Sociale-huurwoningen zijn woningen die bedoeld zijn voor mensen met een lager inkomen. Deze worden vaak verhuurd door een woningcorporatie. De woningcorporatie regelt de bouw, verhuur en het onderhoud van zo’n woning.

Bij sociale-huurwoningen gelden regels voor de maximale huurprijs en maximale huurverhoging. Daarmee wordt er dus een kans geboden aan mensen die niet zo veel geld hebben. Om in aanmerking te komen voor een sociale-huurwoning mag je inkomen dus niet te hoog zijn. In 2018 was dat prijspeil €36.798,-, maar dit kan elk jaar veranderen.

Inschrijven als woningzoekende

Als jouw inkomen niet hoger is dan dit bedrag en je graag een sociale-huurwoning wilt, dan moet je je inschrijven als woningzoekende. Dit doe je bij de organisatie die de woningen verdeeld in de gemeente waar jij wil gaan wonen. Het gaat per gemeente verschillend, dus zoek even goed uit hoe het in jouw gemeente werkt. Als je via een online zoekmachine zoekt op ‘sociale huurwoning [naam gemeente]’, dan vind je vrij gemakkelijk waar je je kunt inschrijven als woningzoekende. Je kan ook iemand anders vragen om even met je mee te kijken.

Let op eisen die worden gesteld

In sommige gemeentes heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente. Op de website van je gemeente kan je vinden of je er een nodig hebt.

Ook de woningcorporatie waar je de woning van wil gaan huren, kan eisen stellen aan jou als huurder. Deze kan je vinden op de website van de woningcorporatie. Als je het niet kan vinden, kan je ook altijd even contact opnemen met de corporatie.

Houd rekening met wachttijd

De wachttijd -de tijd dat je ingeschreven staat als woningzoekende, maar nog geen woning toegewezen hebt- kan soms erg lang zijn. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in als je graag een sociale-huurwoning wil.


Bron: Rijksoverheid

1 antwoord
  1. Christine S.
    Christine S. zegt:

    Ja waarom gaan asielzoekers voor om erna hier hun Huurhuis aan te houden voor een uitkering te blijven ontvangen om vervolgens weer terug te keren naar Nederland HET BELOOFDE LAND maar wij als Nederlanders BLIJVEN IN DE KOU STAAN.

Reacties zijn gesloten.