Video interview: Lennard at alleen nog maar rijst

Opeens stond Lennard (21) aan de deur bij SchuldHulpMaatje in Haarlem. Hij was gestuurd door het maatschappelijk werk van zijn school. Het was opgevallen dat hij steeds vaker verzuimde, en als hij wel in de klas zat, was hij er duidelijk niet bij met zijn hoofd. Probleem: Lennard had
een schuld bij zijn huisbaas.

Zijn maatje Hanneke schrok. “Ik ontdekte dat hij vitaminegebrek had. En ook gebrek aan slaap! Hij werkte 40 uur per week, naast zijn schooltijd, om zoveel mogelijk af te kunnen lossen. Hij hield nauwelijks geld over om eten van te kopen. Toen ik hem een boodschappentas gaf met wat basale etenswaren, barste hij in tranen uit. Hij at alleen nog maar rijst.”

“Toen ik de bruine bonen en de appelmoes zag, heb ik tien minuten gehuild.”

Lennard kon het niet helpen dat hij huurachterstand had. Het is een vreemd verhaal. Hij maakte de huur wel over maar dat kwam op een verkeerde rekening terecht. Hij wist niet hoe hij het moest oplossen. Behalve dan om al zijn geld te gebruiken om af te lossen. Geld voor eten bleef er niet over.

Met hulp van Hanneke kreeg hij overzicht in zijn financiën. En ze maakten ook samen een plan hoe hij het beste een redelijke aflossingsregeling kon treffen. Lennard vond het ook fijn dat hij met zijn maatje kon praten over de keuzes die hij moest maken. Ga je wel of niet door
met school bijvoorbeeld? Of toch maar snel aan het werk en geld verdienen?

“Hulp vragen bij SchuldHulpMaatje is echt beter dan stoppen met je studie. Zonder papieren kom je nergens en blijf je altijd slecht betaalde arbeid doen. Dan blijf je je leven lang in de problemen.”

Hanneke hielp hem ook met regelingen waar hij recht op had, maar waar hij zelf het bestaan niet van af wist. “Het was zo fijn dat ik er niet meer alleen voor stond. Je redt het niet in je eentje. ”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *