Belastingtips voor studenten

Zijn er belastingvoordelen voor studenten of werkende jongeren? In dit artikel proberen we je uit te leggen welke belastingvoordelen voor jou interessant kunnen zijn. Wanneer je het lastig vindt of niet begrijpt, vraag dan aan een familielid of vriend die hier verstand van heeft om te helpen. Het kan je een hoop geld besparen!

Gemeentelijke heffingen en waterschapsbelasting

Als student en/of werkende jongere kun je vaak kwijtschelding aanvragen van gemeentelijke belastingen, namelijk wanneer je inkomen onder bijstandsniveau is. En niet alle belastingen hoef jij zelf te betalen, maar zijn voor rekening van jouw huisbaas.

Het bijstandsniveau voor 18 t/m 20 jarigen ligt op €242,60 per maand. Ben je 21 jaar of ouder, dan ligt dit op €982,79 per maand. Per gemeente verschilt het waar je de kwijtschelding moet aanvragen: bij de gemeente zelf of bij overkoepelende belastingkantoren als GBLT, Waternet of Hefpunt. Wanneer jij (en je huisgenoten) gemeentelijke belastingen of waterschapsbelasting moet betalen, ontvang je een aanslagbrief per post. Op de aanslagbrief staat welke belastingen je moet betalen en hoe je bezwaar kunt maken.

Kwijtschelding aanvragen kan alleen bij bedragen die je nog niet hebt betaald of korter dan drie maanden geleden hebt betaald.

Loonbelasting

Ben jij een scholier/student met een bijbaan (in loondienst)? Mogelijk wordt er dan teveel loonbelasting op je loon ingehouden en kun je dit terugkrijgen als je belastingaangifte doet. Bekijk de website van de Belastingdienst hoe je aangifte kunt doen.

Studiekosten

Wanneer je studeert, kun je bepaalde studiekosten aftrekken bij je belastingaangifte en hoef je daardoor minder belasting af te dragen. Deze studentenregeling staat helaas onder druk en zal mogelijk in 2018 niet meer toepasbaar zijn, maar in 2017 kun je er nog gebruik van maken.

Belangrijk om te weten is dat belastingaangifte zin heeft wanneer je een inkomen hebt gehad in het jaar waarvoor je de aanvraag doet. Over inkomen betaal je namelijk loonbelasting. Dit is de loonheffing die je werkgever inhoudt op je salaris en dit bedrag kan je vinden op je jaaropgaaf. Wanneer je geen loonheffing hebt betaald, kun je dit ook niet terugvragen in een belastingaangifte.

Als je inkomen hebt gehad in het jaar waarvoor je belastingaangifte doet, zijn de volgende studiekosten aftrekbaar: collegegeld, leermiddelen en beschermingsmiddelen die je school of universiteit verplicht heeft gesteld. Niet aftrekbaar zijn studieschulden, kosten voor een studiereis, inrichtingskosten voor je studeerkamer, computerapparatuur, kosten voor huisvesting, voeding en kleding.

Voor je aftrekbare studiekosten gelden de volgende voorwaarden:

  • de kosten worden door jou zelf betaald (dus niet door je ouders)
  • het zijn kosten voor een studie en niet voor een hobbycursus
  • de niet aftrekbare drempel ligt op €250,-. Dit betekent dat je van je totaal gemaakte studiekosten €250,- af moet trekken. Het resterende bedrag kun je invullen in je belastingaangifte als je studiekosten.

Kijk ook eens op de website van de Belastingdienst om te ontdekken hoe deze studiekosten aftrek werkt.

Zorgkosten

Het zijn er niet veel, maar er zijn zorgkosten die aftrekbaar zijn. Heb je bijvoorbeeld kosten gemaakt van de huisarts of tandarts, dan kan je deze aftrekken in je belastingaangifte. Op de website van de Belastingdienst staat aangegeven welke kosten (deels) aftrekbaar zijn en welke voorwaarden er gelden.

Vanaf 1 maart kun je belastingaangifte doen, deze moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst.