Column van Jacqueline Koenen in Burgerkracht

De ruim 120 vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Parkstad zien het dagelijks: gezinnen die op of onder de armoedegrens leven en elke dag worstelen om het hoofd boven water te houden. Een column van Jacqueline Koenen, coördinator bij Schuldhulpmaatje Heerlen, in Burgerkracht – Blad voor alle Limburgers over Positieve Gezondheid:


“Wij ondersteunen in Heerlen en Kerkrade mensen bij hun financiële problemen. In het afgelopen jaar hebben wij meer dan 1200 medeburgers geholpen bij al hun financiële vragen. Denk daarbij aan het helpen bij het invullen van formulieren, ordenen en grip krijgen op de financiële administratie tot en met de ondersteuning bij een schuldhulpverleningstraject.

Daarbij proberen wij de zelfredzaamheid van de mensen te vergroten. Vaak lukt dit, maar niet altijd. Veel leed blijft verborgen achter de voordeur en juist achter deze voordeur horen en zien wij vaak de schrijnendste verhalen. Want alhoewel armoede door financiële tekorten ontstaat, raakt het je op alle levensgebieden. Armoede kent vele gezichten en dat maakt het juist tot een complex en vaak onzichtbaar probleem.

Armoede uit zich niet alleen in schulden of een laag inkomen, maar speelt ook een rol bij de gezondheid, het woonklimaat, de
maatschappelijke betrokkenheid en het mentale welbevinden van mensen. Kinderen zijn vaak direct betrokken bij de armoede van hun ouders. Niet alleen doordat ze niet altijd kleren hebben die passen bij de tijd van het jaar, maar ook doordat zij niet dagelijks een ontbijt of warme maaltijd krijgen. Vaak zie je ook dat ze niet kunnen deelnemen aan een sport- of een vrijetijdsvereniging, niet kunnen meedoen met schoolactiviteiten, thuis geen internet hebben, geen verjaardagen vieren, of thuis geen vrienden durven uit te nodigen.

Sociale uitsluiting door armoede. Dat doet iets met kinderen. Het heeft een enorme impact op het zelfvertrouwen. En juist dat gunnen wij elk kind: zelfvertrouwen!

Helaas zien wij vaak dat kinderen deze armoede ‘erven’ van hun ouders. In hun latere leven zullen deze kinderen nog genoeg
uitdagingen voor hun kiezen krijgen. Het thema armoede zou daarbij geen uitdaging mogen zijn.

Wij kunnen niet toveren. Maar door samen te werken met andere instanties en door het aanbieden van verschillende diensten
proberen wij iedereen zo goed mogelijk te helpen om uit die armoede te komen.”

Wilt u meer weten over het aanbod van SchuldHulpMaatje Parkstad? Heeft u vragen, of wilt u meedoen? Neem een kijkje op
www.shmparkstad.nl of mail naar jkoenen@alcander.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *