Geld besparen vlak voor het eind van het jaar

Het jaar loopt naar zijn einde. Veel mensen maken al goede voornemens voor 2018. Ook financieel. Maar wist u dat het juist zo vlak voor het eind van het jaar goed is om te kijken hoe u nog geld kunt besparen? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Verlaag de vermogensheffing op uw belastingaanslag

Wie nog een grote uitgave gepland heeft, kan dit beter voor het einde van het jaar doen. Daarmee kunt u de vermogensheffing op uw belastingaanslag over 2017 verlagen. Boven het heffingvrij vermogen, loopt de belastingdruk namelijk flink op.

Andere manieren om uw vermogen te verlagen zijn:

 

  • Hypotheek aflossen: bij veel banken mag u jaarlijks 10 tot 20% boetevrij aflossen.
  • Overige schulden aflossen: kleine kortlopende leningen zijn relatief duur. Los ze af.
  • Schenken: in 2017 mag u € 5320,- belastingvrij schenken per kind. Voor de eigen woning geldt een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000,-.
  • Hypotheekrente vooruit betalen: mogelijk kunt u de hypotheekrente een halfjaar vooruit betalen. Bijkomend voordeel: de hypotheekrenteaftrek wordt in 2018 weer met 0,5% beperkt.

 

Mede door de lage spaarrente, is het hoge fictieve rendement voor de vermogensbelasting bij veel Nederlanders een doorn in het oog. In het regeerakkoord van Rutte 3 staan plannen over een nieuw stelsel van vermogensrendementsheffing.

Houd uw zorgverzekering tegen het licht

December is ook het moment om uw zorgverzekering tegen het licht te houden. Bent u tevreden over uw huidige zorgverzekeraar? Verwacht u volgend jaar meer of minder zorg te gebruiken? En natuurlijk; hoeveel premie gaat u in 2018 betalen? Uit onderzoek van de Autoriteit consument en markt blijkt dat Nederlanders gemiddeld 100 euro kunnen besparen op hun zorgverzekering.

Bent u dit jaar al van energieaanbieder veranderd?

Ook overstappen van energieaanbieder loont. Naast een lager energietarief bieden energieaanbieders vaak een welkomstkorting. Uw voordeel als u overstapt kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Doen in 2018

  • Start met een cursus of opleiding: de persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven vervalt per 1 januari 2019.
  • Onderhoud aan uw monumentenpand: de betaling van onderhoudskosten voor een monumentenpand zijn tot 1 januari 2019 nog fiscaal aftrekbaar.
  • Verhuren eigen woning: verhuurt u de eigen woning na 2 januari 2018 dan wordt deze niet in de box 3-heffing meegenomen.
  • Een hypotheek onder NHG sluiten: meer kopers en oversluiters komen in 2018 in aanmerking voor een NHG-hypotheek.

– Bron: PlusOnline