Staatssecretaris bezoekt Schuldhulpmaatje Leiden

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, had op 27 november 2017 haar werkbezoek in Leiden, waar ze ook een kijkje nam bij Vereniging Schuldhulpmaatje Nederland.

Armoede in Leiden

Rond 16.00 uur kwam de Staatssecretaris aan bij de huiskamer van woningcorporatie Portaal waar zij ontvangen werd door betrokkenen van Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland, de gemeente Leiden en woningcorporatie Portaal. Zij maakte kennis met hoe armoede in de praktijk afspeelt in Leiden. Zo ging Tamara van Ark ook in gesprek met een mevrouw die op dit moment door SchuldHulpMaatje Leiden begeleid wordt.

Belang van Schuldhulpmaatjes

Bij aankomst kwam Staatssecretaris Van Ark meer te weten over de sociale huurwoning (ruim 50.000 huishoudens) van Portaal. Er vindt achter deze huisdeuren veel armoede schuil. Daarna ging zij in gesprek met een mevrouw die begeleid wordt door een vrijwilliger (maatje) van SchuldHulpMaatje Leiden e.o. Samen met haar maatje deelde zij haar verhaal over hoe zij terecht is gekomen in financieel problematische situatie. Van Ark was onder de indruk van haar openheid en de manier waarop zij hulp ontvangt van een maatje. Van Ark kreeg ook kennis over de initiatieven tegen armoede van dit moment vanuit de gemeente Leiden, woningcorporatie Portaal en Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland. De staatssecretaris kreeg een breed beeld van de ingewikkelde problematiek waar deze partijen bij betrokken zijn en het belang is onderstreept om te werken aan het wegnemen van de oorzaken en preventie.

Onder de indruk

“Je voelt pas echt wat mensen met schulden doormaken als je met hen praat. Dat mocht ik tijdens dit werkbezoek dan ook doen. Daarna heb ik uitgebreid gesproken met de vrijwilligers en hulpverleners die mensen met schulden helpen. Daar ben ik echt van onder de indruk”, aldus Staatssecretaris Van Ark