Langdurige armoede laat hersenen anders werken

De in de USA ontwikkelde methode van Mobility Mentoring wordt ook in Nederland ingevoerd. Deze methode gaat uit van de gedachte dat de hersenen anders gaan werken als mensen lange tijd in armoede moeten leven. Met name voortdurende stress doet mensen anders omgaan met afspraken, plannen van uitgaven, bijhouden van administratie ed.

Heel bekende verschijnselen die volgens deze methode mede het gevolg zijn van het anders gaan functioneren van de hersenen. Eigenlijk wordt hiermee voortgebouwd op een al heel lang bekende gedachte dat het functioneren van de hersenen mede bepaald wordt door de ervaringen die mensen opdoen. Naast de gebruikelijke ondersteuning zijn er nu methoden ontwikkeld die hier op een positieve manier op inspelen. Men wil proberen de hersenen zodanig te beïnvloeden dat mensen ander gedrag gaan vertonen. Dat andere gedrag moet hen helpen hun problematische situatie aan te kunnen. Als zodanig kan de methode een veelbelovende aanvulling zijn op therapieën die al toegepast worden. Ze kan worden toegepast in de directe omgang met cliënten. Intussen is is ze beschikbaar in vorm die in Nederland toepasbaar is. Meer informatie voor professionals is te vinden in het rapport Mobility Mentoring van Nadja Jungman en Peter Westdorp van de Hogeschool Utrecht.
Zie voor meer informatie de website: www.werkenstudie.hu.nl (vul in bij “zoeken” Mobility Mentoring (2x) en klik op Jungmann).